bg

Golf & Country Club Capelle aan den IJssel

Menu

Baanregels

Toegang tot de baan

Leden
Leden van de Vereniging hebben toegang tot de baan (zijn speelgerechtigd) indien zij in het bezit zijn van een bagtag met een geldige jaarsticker en indien zij over voldoende golfvaardigheid beschikken (minimaal baanpersmissie).

De bagtag met jaarsticker en het NGF-kaartje worden jaarlijks na betaling van de contributie via de golfshopmedewerkers aan het betreffende lid uitgereikt.
De jaarsticker dient op de bagtag geplaatst te worden. De bagtag vermeldt de naam van het lid. De bagtag is strikt persoonlijk. De bagtag moet zichtbaar worden bevestigd aan de golftas. Bij verlies kan een nieuwe bagtag worden aangevraagd bij het secretariaat waarvoor € 5,- in rekening wordt gebracht. 

Leden met baanpermissie mogen alleen spelen met een speler die in bezit is van minimaal Hcp. 54 en moeten vanaf de oranje tees starten ter bevordering van de doorstroming in de baan.

Niet Leden
Leden van de NGF en van officiële buitenlandse golfclubs kunnen op de baan spelen indien indien zij over voldoende golfvaardigheid beschikken (minimaal baanpersmissie). Men kan daarvoor een reservering maken. Een compleet overzicht vindt u in de informatie voor gasten.


Reserveringsregels

Reserveren van starttijden, melden bij de caddiemaster

Wanneer spelen
Om te zien wat de mogelijkheden zijn om te spelen, kan men de Clubagenda raadplegen op de website.

Reserveren
U kunt uw starttijd on-line reserveren of bij de caddiemaster. Voor meer informatie - klik hier

Wijzigen Reservering
U kunt tot 24 uur van te voren uw on-line geboekte starttijd annuleren of wijzigen. Voor alle overige of latere wijzigingen in starttijden of de samenstelling van de flight: neem contact op met de caddiemaster. Neem altijd contact op als u niet komt.

Op de dag zelf
Het is belangrijk dat u zich 12 minuten van te voren met uw NGF kaart aanmeldt bij de cadddiemaster en 5 minuten voor de afslagtijd bij de teebox bent. Indien dit niet gebeurt kan de caddiemaster de starttijd aan anderen toewijzen en/of u als “no-show” registreren. Buiten de openingstijden van de receptie kunt u (alléén als de baan geopend is):

 • Als lid vrij starten.
 • Als bezoeker/introducee vrij starten nadat u zich heeft gemeld en greenfee heeft betaald bij het restaurant.

Gedragsregels

Gedragsregels in de baan dienen de volgende doelstellingen:

 • De baan in goede conditie houden.
 • Vlot verloop van het spel.
 • Bevorderen van uw en andermans plezier in het spel.
 • Ongelukken voorkomen.

De spelers worden dringend verzocht zich tijdens het spelen stipt te houden aan de volgende aanwijzingen:

 • Volg de aanwijzingen van de caddiemaster en het baanpersoneel (bezig met onderhoud van de baan) op. Zij bepalen wanneer u mag doorspelen.
 • Beschadig de afslagplaats niet met uw oefenswing, maak de oefenswing ernaast.
 • Spaar de apron van de green door nooit met kar of tas tussen de bunkers en de green door te lopen.
 • Pijlen, bordjes of lijnen op de baan geven de verplichte loop- of rijrichting aan.
 • Plastic tees klemmen in de maaimachine en vergaan niet, dus is het verboden die te gebruiken.
 • Speel volgens de Rules of Golf, ook tijdens gezellige rondes, want u bent op een volwaardige golfbaan. Al wachten er geen spelers achter u, dan is dat geen reden om langzaam te spelen.
 • Laat, indien u naar uw bal gaat zoeken, onmiddellijk achterop komende partijen door.
 • Leg uitgeslagen plaggen terug en trap deze goed aan. Loop in de bunker de kortste afstand naar uw bal vanaf de lage kant.
 • De speler die na u uit de bunker moet spelen is blij dat u uw sporen heeft geëgaliseerd en de hark op de standaard naast de bunker heeft achtergelaten.
 • Herstel pitchmarks op de green onmiddellijk, eventueel ook de pitchmarks van uw voorgangers. Leun bij het uit de hole halen van de bal niet op uw putter en plaats uw voeten niet dicht bij de hole. Speel vooral niet te langzaam.
 • De maximum tijd voor een ronde van 18 holes op onze baan is:
  - single en foursome: 3 uur
  - greensome en driebal: 3,5 uur
  - vierbal: 4 uur
 • Sigarettenfilters ontsieren ons grastapijt. Deponeer afval en peuken in de afvalbak.
 • Omdat de waterkanten kwetsbaar zijn: vis op afstand naar uw bal. Onder bepaalde voorwaarden mag niet naar ballen in sloten en vijvers worden gevist (zie 15.6).

Kledingvoorschriften Golfclub Capelle

Het dragen van gepaste kleding is een belangrijk onderdeel van de golfetiquette; zowel op onze vereniging als bij andere banen.

In de baan

Dames:

 • Polo met kraagje, eventueel mouwloos
 • Bermuda's minimaal tot iets boven de knie
 • Nette spijkerbroeken zonder rafels of scheuren toegestaan
 • Geen sportkleding, trainingsbroeken/jacks, shorts, T-shirts of topjes

Heren:

 • Polo met kraag en mouw
 • Korte broeken minimaal tot iets boven de knie
 • Nette spijkerbroeken zonder rafels of scheuren toegestaan
 • Geen sportkleding, trainingsbroeken/jacks, shorts of T-shirts

In het clubhuis
Golfkleding en schone golfschoenen zonder spikes zijn toegestaan. Petten, jassen, jacks en tassen graag in de kleedkamer of in de garderobe. Golfkleding is ook toegestaan bij alle instuiven en de reguliere Medals.
Bij de prijsuitreiking, de laatste Medal van het seizoen en bij alle overige wedstrijden, graag smart casual of jasje-dasje voor de heren en gepaste kleding voor de dames.


Veiligheid in de baan & overlast aan omwonenden

Volgens de hinderwetvergunning van de gemeente Capelle aan den IJssel die aan de golfclub is verleend, moeten bepaalde incidenten worden opgetekend in een logboek. Incidenten zijn in dit verband het neerkomen van golfballen op het terrein van omwonenden. Spelers op de baan dienen dergelijke incidenten te melden aan de caddiemaster die daarvan aantekening zal maken in een logboek.

Als golfballen buiten de baan terechtkomen, waarvan mogelijkerwijs kan worden verwacht dat er schade of overlast door wordt veroorzaakt, dient de speler dit altijd te melden aan de caddiemaster, die het aantekent in een logboek. Mocht de caddiemaster er niet zijn, dan kunt u een briefje achterlaten in het restaurant of op het secretariaat waarop de datum, het tijdstip, de hole en uw naam staan vermeld.


Iedere golfer in Nederland is via de NGF collectief verzekerd en in geval van schade wordt deze vergoed via de NGF. Het eigen risico bedraagt bij schade aan zaken ofwel materiële schade € 125,-- per gebeurtenis. Bij personenschade ofwel lichamelijk letsel is er geen eigen risico.
De verzekering van de NGF heeft een secundaire dekking, hetgeen betekent dat elders lopende verzekeringen (bijv. auto-, ziektekosten- en aansprakelijkheidverzekeringen) te allen tijde als eerste dienen te worden aangesproken.


Vissen naar ballen

De oevers van de waterpartijen zijn zeer kwetsbaar en brokkelen gemakkelijk af. Spelers wordt verzocht bij het identificeren van de eigen bal in het water een daartoe bestemde, voldoende lange, hengel te gebruiken en de oevers te ontzien. Het zoeken van een bal kan tijdelijk verboden zijn middels een Local Rule.


Gebruik Oefenfaciliteiten

 • Bij de caddiemaster zijn ballenkaarten verkrijgbaar voor de driving range. Deze ballen mogen alleen gebruikt worden op de driving range, dus niet op de pitching green en in de baan. Na gebruik de mandjes terugplaatsen svp.
 • De driving range ligt “in de baan”  Probeer daarom zoveel mogelijk binnen de hekken te slaan en gebruik geen driver als u over de hekken kan slaan.
 • Naast de matten kunt u ook uit het gras slaan aan de linkerzijde van de driving range, mits u met “houten” clubs vanaf een tee slaat (ijzers niet toegestaan).
 • Op de chipping green kunt u alle balvluchten oefenen. De putting green is om het putten te oefenen en voor lage chip en run slagen. Het hoog aanspelen van de bal op de putting green is niet toegestaan.
Capelle aan den IJssel 11 °C
Laatste nieuws »